Skip to content
Hvilken turjakke skal jeg velge?

Hvilken turjakke skal jeg velge?

Membran, trelags eller firelags? Syntetisk eller organisk? Det er mange begreper som gjør det lett å gå seg vill i jakkejungelen. Og hvilken jakke skal du velge? Fortvil ikke, de aller fleste får dekket sitt behov med disse tre jakketypene i skapet.  

Vindjakke som tåler vær 

Med en god vindjakke som tåler litt regn er du godt dekket store deler av året. Disse jakkene lages i stoff som beveger seg godt og er komfortable å ha på seg. Til de kaldeste dagene er det godt med plass til en god og tykk ullgenser under, eller et mellomlag i dun.  

Lyngen er en vind- og vanntett modell som holder deg helt tørr. Den har et praktisk meshfor som sørger for at du ikke blir klam, og tapede sømmer og vanntette glidelåser som holder regnet ute fra alle kriker og kroker. Med mulighet for regulering både av hetten og i livet får du ei jakke som kan justeres godt etter været.  

Tofte er en annen praktisk modell som tåler ustabilt vær. Den er vannavstøtende og vindtett med god stretch i stoffet. Dette er en lett og god turjakke, som i tillegg til justering av hette også kan justeres ved hoftene. Det gjør den komfortabel selv på lange turer.  

Jakke som varmer 

Når gradestokken kryper nedover er det godt med plagg som både kan fungere som ytterlag og mellomlag. Det gir deg mulighet til å justere bekledningen underveis på turen. Her bør du velge en jakke laget i et lett materiale, som enkelt kan pakkes sammen og få plass i tursekken. Jakker laget i isolight er like gode og varme som dunjakker, men veier mindre. Det gjør at disse egner seg spesielt godt som mellomlag.  

Alta er en slik isolight-modell, som passer både alene som ytterlag, og som mellomlag under en vanntett jakke. Alta finnes også som vest. Modellen gir god isolasjon mot kulda, og er vannavstøtende og vindtett. Den lette jakka kan enkelt rulles sammen og tar lite plass på tur. 

En annen jakke som varmer godt er helårsjakka Røros i 90 % dun. En klassisk, tynn boblejakke som både kan brukes som mellomlag og ytterlag.  

Hvilken turjakke til de aller kaldeste dagene? 

Noen dager er så kalde at det må tykkere lag til for å holde deg varm. Men også vinterjakkene bør beskytte mot vær og vind. Velg en jakke fylt med dun eller isolight for best mulig isolasjon, og se etter jakker som er vindtette og har ei god og varm hette.  

Bardu er en slik modell. Dette er samme jakke som Alta, bare med mer av det gode isolight-fyllet. Siden Bardu både er vannavstøtende og vindtett egner den seg supert på skitur eller i alpinbakken.  

Med disse tre jakketypene i skapet er du godt dekket for turer til lands og til vanns, til fjells og til skogs hele året. Men ikke glem at det du har på under også teller. Godt ullundertøy og riktig turbukse bidrar til at turopplevelsen handler mest mulig om naturen rundt deg og mindre om hva du har på deg.