Skip to content
9 tips til overnatting ute

9 tips til overnatting ute

1. Det enkle er ofte det beste

Er det første gang du skal sove ute, eller er du ikke så vant med å sove ute er det enkle ofte det beste.

Slå leir i nærområdet, mark eller fjell i området eller på steder du kjenner godt fra før. Velg også en dag det er meldt fint vær, og ta med en venn eller to.

2. Uten mat og komfort duger helten ikke

Husk for all del på maten! Ta med deg mat du vet gjør deg mett, gjerne også både snacks og tursjokolade.

Bonus! Tar du også med deg en oppblåsbar pute, ørepropper og en god podcast er du sikret «det lille ekstra» og en god natts søvn.

3. Forbered deg godt

Finn ruta og studer kartet, les turbeskrivelse på ut.no og sjekk værmeldingen. Pakk klær som passer til været som er meldt, og turen du skal gå. Det er også lurt å velge turer en vet en mestrer og ikke bli for ambisiøs de første gangene.

 Foto: Caroline Repstad Magnussen - @carolinerepstad

4. Slå leir

Når du så skal campe er det lurt å bruke litt tid på å finne riktig sted å slå leir. Det er lurt å finne et flatt og jevnt sted hvor det er lett å feste pluggene og som er skjermet for vind. Slå også opp telt et sted du føler deg trygg.

5. Riktige turklær

Du har kanskje hørt om trelagsprinsippet? Å kle seg i tre lag er en genial måte som fungerer uansett årstid – i hvert fall for oss som bor i Norge

Det innerste laget bør være ull, nettopp for å holde varmen, og utenfor en varm genser (eller fleece) som det andre laget. Det tredje og ytterste laget bør være en vindtett jakke, også eventuelt vannavstøtende eller vanntett.

 Foto: Caroline Repstad Magnussen - @carolinerepstad

7. Sporløs ferdsel

Sporløs ferdsel betyr at området du har vært på skal se likt ut når du går som da du kom. Ikke etterlat deg synlige spor, og ta med det du har av søppel, samt søppel fra eventuelle dobesøk. Les gjerne "Miljøvettreglene"

8. Lån turutstyr

Er det turutstyr du mangler til turen kan du alltids kjøpe brukt eller leie i stedet for å kjøpe nytt. Dette gjelder spesielt utstyr du ikke bruker eller kommer til å bruke så ofte.

Fordel også gjerne hvem som bærer utstyret på ferden til stedet dere skal overnatte, så blir tursekkene litt lettere for alle.

 Foto: Caroline Repstad Magnussen - @carolinerepstad

9. Finn en turkamerat

Har du med deg en turkamerat blir gledene doblet og eventuelle utfordringer lettere. På fjelltid.no, som er et sosialt nettverk for turgåere, finner du et drøss av turvenner!